15
maj
Off

Veteranbilar

Drömmer du om att äga en veteranbil men är mest sugen på en som inte riktigt klassas som en ännu? Under 2018 kommer reglerna för besiktning att ändras, och det talar till sin fördel för ägandet av en bil av årsmodell 1968 eller äldre. Då kommer fler bilar att klassas som veteranfordon och det medför en minskad kostnad som kanske till och med kan öka värdet på just din drömbil. En rullande 50-årsgräns kommer att införas efter 1 maj 2018 i Sverige och den gamla fasta regeln om ett fordon klassas som ett veteranfordon från årsmodell 1950 och äldre slopas.

Nya regler för besiktning av veteranbilar

Goda nyheter till dig som är ägare eller på väg att bli ägare till en veteranbil! Nu är det dags för Nya regler vid besiktning. Transportstyrelsens förslag till regeringen om att bilar som är tillverkade 1968 eller tidigare ska bli besiktningsbefriade har godkänts av regeringen. I maj 2018 blir allt klart för en ny rullande 50-årsgräns. Tidigare har alla fordon tillverkade efter 1950 behövt besiktas för att kunna köras. I många andra länder har den här rullande gränsen redan funnits med ett tag, och nu är det alltså dags för Sverige att ta efter. En del förhandlingar kvarstår dock mellan Transportstyrelsen och EU innan de nya reglerna träder i kraft. För motorcyklar kommer en rullande 40-årsgräns att gälla för huruvida den klassas som veteran eller inte. En annan fördel när regeln träder i kraft är att du kan hitta billigare försäkringar till din nyblivna veteranbil.

Att tänka på inför den nya besiktningsregeln

på sommaren tinar både gräsklippare och veteranbilar fram och det är dags att rulla fram genom gatorna igen. Den nya regeln för besiktning är glädjande för alla entusiaster. Men det betyder inte att det är fritt fram att köra bilar som inte tidigare varit godkända för trafik. Fordonet ska vara godkänt när den nya regeln träder i kraft, annars krävs en sista godkänd besiktning av fordonet om det ska omfattas av den rullande 50-årsgränsen. För sin egen och andras säkerhet ska man ju ändå se till att sin bil är trafiksäker och uppfyller de vanliga regler som krävs för en godkänd bil. Och visst vill man ha sin fina veteranbil i skick, både trafik-och utseendemässigt. Många gånger rör det sig om stora värden i dessa bilar och det sjunker snabbt om man missköter dem.