30
sep
Off

Varningsljus på bilen

De flesta känner till att bilen behöver ha lampor för att gå igenom besiktningen och för att det ska vara säkert att köra den när det är mörkt ute. Men om man vill kan man också montera extra ljus på bilen. Vissa har till exempel valt att sätta dit ljusramper fram eller bak på bilen som gör det lättare att se när förhållandena inte är de bästa. Men även varningsljus kan vara bra att ha.

Vilka ljus får man ha?

Ett blixtljus lyser med orange färg och det liksom blixtrar. Det syns väldigt väl, och det är tillåtet att ha på alla bilar. Det får dock bara användas när man kan räknas som ett hinder i trafiken, samt när man behöver påkalla uppmärksamhet. Om man fått stopp längs med en väg är det orangea blinkande ljuset bra.

Är rött eller blått ljus tillåtet?

Nej, man får inte ha röda eller blåa blixtljus eller saftblandare på bilen. Det beror på att bilen då kan förväxlas med ett utryckningsfordon och det är inte tillåtet i Sverige. I undantagsfall kan det tillåtas att äldre fordonstyper, som gamla polisbilar har kvar sina lyktor, men de får inte användas annat än vid utställning.

Vad kostar ljusen?

Varningsljus kan variera i pris. Det finns vissa sorter som är lite billigare, och andra som är dyrare. Har man till exempel en bil som ska användas som vägtransportledarfordon är det värt att lägga mer pengar på varningsljusen då de verkligen behöver synas. Vill man bara att privatbilen ska synas lite bättre om man behöver stanna på olämpligt ställe kan det fungera lika bra med ett billigare blixtljus.

När ska varningsljus användas?

Varningsljus ska användas som varningsblinkers, om man inte agerar bärgare eller följebil. Då få varningsljusen även användas under färd. I annat fall ska de endast användas om man är ett hinder i trafiken, eller om man till exempel fått motorstopp eller punktering mitt på vägen.