12
sep
Off

Hitta rätt bilförsäkring

Om man har en bil är det också viktigt att man försäkrar den. Om bilen ska köras ute på vägarna ska den till och med vara försäkrad enligt lag. Men att hitta rätt bilförsäkring är inte alltid helt enkelt.

Viktigt att tänka på

Det finns en hel del saker att tänka på när man ska teckna en bilförsäkring och här tar vi upp en del av dem. Det kanske allra första man bör ha koll på är hur långt man kör varje år. Man behöver ange en ungefärlig körsträcka per år när man tecknar sin försäkring. En annan sak som är bra att tänka på är att jämföra de olika försäkringarna mot varandra. Be gärna om offerter så du säkert vet vad det kostar och vad som ingår.

Vad kostar en bilförsäkring?

En bilförsäkring kan variera väldigt mycket i pris. Hur mycket man får betala beror på vilken bilmodell man har, hur bilen parkeras, var man bor, hur gammal man är och på hur långt man kör. Man kan också behöva betala en dyrare bilförsäkring om man vill ha olika tillägg.

Olika försäkringar för olika biltyper

Det finns bilförsäkringar som är anpassade för olika biltyper. En del av dem är lämpade för sportbilar, andra för skåpbilar och företagsbilar. Det finns också bilförsäkringar för epa-traktorer, elbilar och familjebilar.

Nivåer av försäkring

Försäkringar tecknas som trafikförsäkring, halvförsäkring eller helförsäkring. Trafikförsäkringen är den billigaste försäkringen men den täcker inte heller lika mycket som till exempel en halvförsäkring. En helförsäkring täcker även plåtskador, viltskador och annat. Om man har en gammal bil som det inte lönar sig att göra större reparationer på kan det kännas onödigt att ha en helförsäkring, medan det på en leasad bil i regel är ett krav att man har just en sådan. Det kan vara klokt att jämföra de olika försäkringsalternativen noga, särskilt om man har en begränsad budget och om man har en litet dyrare bil.