16
jan
Off

Trimma bilen lagligt

När man med olika metoder och tekniker försöker optimera motorns funktioner så kallas det att man trimmar bilen. Det finns ofantligt många knep och knåp för den som är bilintresserad om man skulle vilja öka styrkan i motorn. Det finns dock vissa saker man ska vara observant på. Dels så finns det metoder som kanske inte passar just din modell och kom ihåg att efter du trimmat din bil så måste den registreringsbesiktigas på nytt, annars begår man lagbrott som kan leda till böter. Därför är det smart att ta hjälp av experter om man är intresserad av att trimma bilen så att man säkerställer att man får rätt typ av trimning för den specifika modellen. Förr var det här ämnet en hel vetenskap inom bilvärlden, men idag finns det metoder som är så lättillgängliga att ägaren endast behöver ladda ner en ny programvara för motorn, installera och sen är det klart.

Kolla lagen först

Det finns regler och försäkring att ta hänsyn till när man väl bestämt sig för att meka med bilen. Det finns två i huvudsak mest vanliga kategorier när man trimmar motorer. Den ena kallas att man uppdaterar mjukvaran av motorn och påstås av experterna vara den mest effektiva metoden. Med denna behöver man inte lura motorn, vilket andra metoder gör. Resultatet blir att man får mer hästkrafter och lägre bränslekostnad. Anledningen till att man utför just den här metoden är oftast när man känner att man vill ha en piggare personbil. Den andra metoden kallas effektmodulen, och då installerar man en liten box som manipulerar sensorer på bilen. När man väl har trimmat bilen, oberoende av vilken metod man har valt, så ska man registreringsbesiktiga om bilen tillsammans med ett intyg från biltillverkaren som medger att modellen tål ett högre effektuttag. Med stor sannolikhet är bilen inte laglig att köra efter att man trimmat den och det är då upp till bilägaren att se till att papperna är på sin plats. Glöm inte att försäkring kanske också måste uppgraderas efter en trimning.

Rätt metod för din modell

Beroende på vilken bil man kör så ska man fundera på vilken metod som är mest lämplig. Det är idag vanligt att man går till en expert för att se till att det här ingreppet går till på rätt sätt. Utvärdera både metoder och leverantörer av tjänsterna noggrant då det kan göra stor skillnad på körglädjen, säkerheten och framförallt priset. Till exempel är dieseltrim från Dieselkraft en väl beprövad metod och pålitlig expert på att genomföra rätt trimning för just din dieselbil. Det finns många risker att trimma bilen med till exempel programvaror som inte är certifierade eller godkända. Och även om målet med att trimma är att få mer hästkrafter och snålare energiförbrukning så finns det fall som går fel, och då blir bilen helt plötsligt en miljöbov istället. Detta är något som de kan upptäcka när man besiktigar bilen. Har man otur med en dålig trimning kan det leda till motorhaveri vilket inte är billigt att fixa.