8
sep
Off

Teknologin inom billås

Det är inte längre nödvändigt att låsa upp sin bil med vanlig nyckel och riskera att du blir bestulen i samma veva. Nu har det kommit en rad olika teknologier där du kan bära nyckeln med dig dag som natt och där billåset verkar kunna låsas upp med bara en blick eller ett tryck på mobilen. Dock ska man veta att dagens bovar alltid ligger ett steg före och lyckas hitta på manicker för att komma åt bilarna, oavsett teknologi.

Fjärrstyrning

För bara ett par år sedan släppte Apple en app med vilken man kan styra sin bil, låsa upp den, veva ned rutor med mera, bara genom att ha en slags klocka på handleden och klicka sig runt för att vara herre över sin bil när man inte sitter i den. Det är bara några enstaka bilmodeller som är utrustade med denna finess, såsom VW Passat, Tiguan m.fl.

Keyless Go

Keyless Go har också funnits på marknaden sedan ett par år tillbaka. Den är nyckellös och innebär att du bara behöver närma dig bilen för att den ska låsas upp. Detta system gör att det sänds ut signaler till bilen som vet när du uppenbarar dig. Du själv bär en slags manick som skickar information till en öppnare i bilen. Tyvärr har detta system varit enkelt att komma åt för tjuvar och är därmed inte så populärt längre. Resultatet har blivit att många blivit av med sina bilar och varit tvungna att ta ett nytt billån för att köpa ett nytt fordon.

Lås upp bilen med mobilen

Ja, detta var väl nästan väntat eftersom man idag nästan kan leva med bara sin mobil som ägodel. BMW har nyligen släppt Digital Key som väver samman smartphone och bilnyckel i ett enda system. Bilens “nyckel” flyttar in i telefonen som du sedan kan använda för att låsa upp bilen med. Nyckeln ansluts sedan till appen, med vilken du kan styra över din bil på nära håll eller på distans. Tanken med detta är också att du kan lagar flera bilnycklar till olika fordon i samma mobil så att du slipper en tung och irriterande nyckelknippa.

Om blickar kunde…styra!

Jajamensan, nu kan du styra din bil med hjälp av EyeLock; en liten sak som gör att du låser upp din bil med blicken. Med en iris-scanner så scannas din blick av vid bilen och dörren öppnar sig. Detta om något kan vara kul att visa barnen och låtsas att man kan prata med sin bil.