13
mar
Off

Bildelar

Bilar har funnits i våra liv sedan 1800-talet. Från början fanns det varken säkerhetsbälte, dörrar eller ordentliga tak. Genom åren har det tillkommit nya bildelar som du kan ha till din bil. Om du inte är säker på vilka delar som finns i en bil kommer du få en närmare genomgång av detta här nedan.

Ratten och pedalerna

Detta skulle vi kunna kalla för grunddelarna i bilen. Utan ratt kan du inte styra och utan pedalerna kan du inte få bilen att köra. Många kanske tror att det finns grundpedaler som sitter på alla bilar och det är sant. Men det finns också pedalförlängare som är extra pedaler som du fäster på de redan existerande pedalerna. Detta göra att de som är korta kan köra vilken bil som än finns. Ratten går även att byta ut om du skulle behöva det.

Motorhuvudet

Ta en titt under motorhuvudet och fundera på var du ser. Du kan se en motor och ett batteri. Du kan också se andra delar så som oljetanken och tanken

för spolarvätska. Nu tänker du kanske på vad du kan byta ut i denna delen av bilen. Svaret är att du kan byta ut motorn och batteriet när de inte längre fungerar som de ska. Du kan byta ut dessa själv men om du inte vet vad du gör, är det bäst att lämna in bilen på en verkstad och få det gjort på rätt sätt. Tänk efter en extra gång innan du köper ett nytt batteri. Det kan vara så att strömmen är slut och du kan behöva ladda det.

Drivaxlarna och däcken

Drivaxlarna sitter under bilen och det är dem som styr hjulen. Oljan i bilen är till för att hålla dessa drivaxlar smorda så att däck går att vrida. Drivaxlarna sitter både fram och bak på bilen eftersom där är fyra hjul som driver bilen framåt. Dessa kan du byta ut om det inte längre skulle fungera att smörja axlarna. Du får däremot tänka på att bildelarna ibland kan kosta en del, då skulle du kunna låna 200000 kr för att ha råd till detta. Beroende på vilken skada din bil har, kan det bli billigare för dig att köpa en ny bil istället för att försöka reparera den gamla. Just för att delarna kostar mer än en ny bil.

Däcken kan vi byta ut och det gör vi varje sommar och vinter. Du ska alltid ha ett reservdäck med dig i bilen. Skulle olyckan vara framme och du får punktering på ett däck, kan du sätta på reservdäcket och köra på det till närmaste verkstad. Du kan också byta ut de fälgar som sitter på bilen om du skulle tycka att de är fula eller inte passar dig. Alla fälgar har olika mått vilket gör att du måste se till att hitta en fälg som passar just din bil. Alla fälgar passar alltså inte alla bilar.