12
okt
Off

Reparera och restaurera gamla bilar

Det blir allt mer populärt att leta efter äldre bilmodeller för att sedan göra dem iordning. I många fall har bilarna stått stilla i flera år och de kan vara lite risiga. Att göra dem i ordning tar mycket

tid och det kan också kosta en hel del pengar. Men om man sedan bestämmer sig för att sälja bilen kan man ganska snabbt tjäna in det man har lagt ut. Om man gillar att hålla på med bilar är det också en bra hobby. De gamla bilarna kan man även som hobbymekaniker göra en hel del åt på egen hand. Ofta krävs det nämligen inte några specialverktyg eller liknande för att kunna arbeta med dem.

Att få tag i bilar och bildelar

Om man vill köpa en äldre bil är det second hand och begagnatmarknaden man är hänvisad till. Det kan också vara så att bilhandlare som Riddermark Bil kan ha några bilar på ingång. Ibland är begagnade bilar inte i allra bästa skick, men många gånger kan man använda delar och liknande för att göra iordning en annan bil.

Ibland kan man också ha tur på olika loppisar eller liknande. Där kan man finna avgasrör, lampor och andra fina delar som bara behöver lite omvårdnad för att bli fina igen.

Delar som kan behöva bytas

Det finns ett par delar som mer eller mindre ofta behöver bytas när man håller på med äldre bilar. Bromsar, bromsskivor och liknande är sådant som ofta går sönder. Även lampor, drivknutar med mera kan vara utslitet och behöva bytas ut. Ibland kan man få tag i originaldelar, men andra gånger är det som så att man är tvungen att köpa nytillverkat. Om man verkligen vill behålla delen i originalskick kan det vara värt att vänta på att precis rätt del dyker upp.

Vad behöver man?

I de fall man är intresserad av att hålla på med gamla bilar behöver man någonstans att hålla till. Det kan antingen vara så att man har ett eget garage, eller så hyr man en plats av någon. Man

behöver också en del verktyg. Man kan klara sig bra med skruvmejslar, några tänger och en hylsnyckelsats. Man kan också behöva några fasta nycklar och kanske en svets. Det kan också vara klokt att ha några verktyg som går bra att slipa med om det är så att man måste ta bort rost eller liknande.

I de fall man vill renovera och restaurera bilar är det också klokt att tänka på att man behöver en lyft eller liknande att lyfta bilen med. Det kan vara riktigt jobbigt att behöva ligga och krypa om bilen bara hissas upp på domkraft eller pallbockar. Dessutom kan det vara svårt att komma åt olika delar om bilen inte är ordentligt upphissad.