13
jan
Off

Bildelsstölder ökar igen

År 2016 skedde en raketartad ökning av bildelsstölder i Sverige. Speciellt Stockholm och Skåne var hårdast drabbat. En samordnad insats av polisen ledde till en viss minskning men nu visar statistik att stölderna tagit fart igen. Allra mest utsatta är ägare av BMW-bilar, vilka utgjorde offren för 60% av stölderna. Även Volkswagen är hårt drabbat av stölder, medan stölderna av delar från Volvobilar har minskat. Enligt polisen rör det sig om internationella ligor som ligger bakom brottsvågen. Tjuvarna rekognoscerar först i det område som är aktuellt för dagen, och återkommer senare på natten för att utföra stölderna. Gärningsmännen använder ofta hyrbilar för att smälta in i omgivningarna. De arbetar systematiskt och bearbetar en stadsdel i taget. Efter att man stulit delarna göms de ofta i terrängen innan de plockas upp av ligorna. Det som stjäls är främst rattar, airbags och navigationsutrustning, men även yttre delar så som strålkastare och kjolpaket.

Hur kan man skydda sig?

Att få inbrott i sin bil är obehagligt, omständigt och kan bli dyrt. Delar från BMW, Mercedes och Volkswagen är fortsatt heta byten för brottslingar. Vad kan man då göra för att skydda sig? Nyckeln är att göra det omständigt för tjuven att välja just din bil som mål. Om du har möjlighet att parkera i ett låst garage är det kanske den största försäkringen mot att få inbrott. Att behöva bryta sig in i ett garage gör det både mer arbetsamt och riskfyllt för tjuvarna, och om de inte sett din bil stå parkerad på gatan under dagen kan tjuvarna inte ens veta att du har en bil med stöldbegärliga delar. Om du inte har tillgång till ett garage, försök att ställa bilen i ett öppet, väl upplyst område. Märk delarna i bilen med märk-DNA och se till att tjuvarna kan se det med de ofta medföljande klistermärkena. Se också till att din bil har ett väl fungerande larm med högt ljud, och se även här till att använda de avskräckande klistermärkena.

Om du blir drabbad

Se till att kontakta polisen så fort du märker att du blivit bestulen. Ju förr polisen får veta vad som hänt, desto bättre är förutsättningarna att bildelarna återfinns gömda i närområdet. Du bör alltså kontakta polisen på telefon 11414 innan du kontaktar ditt försäkringsbolag, bärgare eller andra. Om du upptäcker ett pågående brott, ring polisen på telefon 112 och fotografera om du kan. Sammanfattningsvis kan vi se att det framförallt är tyska bilar som är drabbade, främst BMW och Mercedes. En långsiktig åtgärd att vidta skulle kunna vara att köpa en bil som är mindre begärlig i kriminella kretsar. Som tidigare nämnt så har inbrotten i Volvo sjunkit under det senaste året. Annars kan en asiatisk bil vara ett alternativ, så varför inte försöka hitta din nya bil på https://www.hyundai.se, eller om det är ett alternativ, köp en äldre bil vars delar kan hittas på en bildemontering, de är inte lika stöldbegärliga.