4
jul
Off

3D-utskrifter av bildelar

3D skrivare har funnits på marknaden ett tag och varit mycket dyra. Nu börjar de dock komma i format och prisklasser som en privatperson kan hantera. Man kan dock inte påstå att de är billiga. Skrivarna har blivit allt mer populära och användbara för att skriva ut flera olika material och saker. Man kan skriva ut dekorationer och bruksföremål i flera olika färger och former. Nu diskuteras också om man kan skriva ut olika bildelar med dessa skrivare. Med denna möjlighet skulle det bli lättare och billigare att kunna bestämma flera detaljer på sin bil alldeles själv.

Vilka bildelar kan göras?

Att kunna skriva ut bildelar är ett nytt fenomen. Tillverkaren Ford meddelar att de börjar med 3D-utskrift av vissa föremål till bilar. Skrivaren är dock inte tillräckligt snabb för att kunna användas i massproduktion, men till delar som Ford Performance fungerar den utmärkt. Tillverkaren Ford hoppas att skrivaren ska kunna inbjuda bilköpare till att skapa sin egen bil, med egendesignade delar som sedan skrivs ut hos Ford. Ford menar att deras skrivare kan skriva ut långa föremål, som till exempel en hel instrumentpanel. De allra flesta delar kan skrivas ut eftersom de håller lika bra som traditionellt tillverkade delar. Delarna väger dock mindre än de vanliga originaldelarna. Detta är intressant framförallt om man ser till bränsleförbrukningen.

Finns det ekonomiska förutsättningar?

Eftersom skrivaren inte är tillräckligt snabb för att användas till massproduktion är det tveksamt om den kommer löna sig ekonomiskt så länge den inte kan användas till stora affärer. Om skrivaren endast kan användas till speciella delar måste man räkna på hur många av dessa delar man säljer på ett år. Om man som privatperson vill skriva ut bildelar med sin 3D-skrivare måste man ha i åtanke att dessa delar inte kan vara särskilt stora eftersom skrivarna oftast är begränsade. Om man som privatperson vill sälja sina skapade bildelar kan det vara svårt att hitta köpare som tror på delarna. Går affärerna trögt har vi följande tips: sälj fakturor för att spara pengar till annat, till exempel material till nya bildelar.