11
jan
Off

Skydda dig mot stöld av bildelar

Det är måndag morgon. Du är försenad ur sängen, trillar in i duschen och svär över dina arbetstider. Du har kaffet i en termosmugg och du snubblar på dina höga klackar. Kommer du bara till bilen så blir det bra intalar du dig själv, då hinner du. Chefen kommer inte bli förbannad och du kommer att slippa undan med en varning. När du närmar dig bilen ser du att något inte är riktigt som det skall vara. Bilen står visserligen kvar på den parkeringsruta du lämnade den på igår men förardörren ser ut att vara lite sned, kanske är den till och med öppen.

Bildelar värda mer än bilen

stölder av bildelar ökar och bara under de första nio månaderna i 2016 stals det fler bildelar än på hela 2015. Det är en märkbar ökning och ett brott som ställer till med stora problem för privatfamiljer runt om i Sverige. I jakt på strålkastare, airbags och navigationssystem klipper tjuvarna av en stor del sladdar vilket gör att reparationskostnaden för bilägaren ökar. En bra försäkring täcker en stor del av skadorna men långt ifrån allt och de täcker definitivt inte förlorad tid och annat obehag som stölderna ställer till med. För bilägaren är det långa samtal med försäkringsbolaget och storhandling på cykel som gäller medan tjuven i de flesta fall kommer undan.

Huvudstaden speciellt utsatt

Av alla Sveriges län är det Stockholm som drabbats hårdast av stölderna. Den stora mängden har dock gjort det enklare för polisen att hitta förbrytarna. Att det skall krävas en stor mängd brott för att förövarna skall gå att ta fast är beklagligt men kanske är det så att ju fler antal stölder en individ begår desto större är risken för misstag. Det finns självklart sätt att skydda sig på. En lösning är att hyra in sin bil i ett övervakat garage. Tittar du in på Prinsenslager.se kan du se tillgängliga garage i ett antal svenska städer. Det kanske känns surt att behöva betala en hyra varje månad men det är bättre än att hitta bilen sönderslagen en måndagsmorgon.